diumenge, 5 de juny del 2016

El BISBE, l'ABAT i l'ESCOLÀ


Agulles del Abat i del Bisbe, una a cada banda del pantà, son d’una estètica inqüestionable, però només els més romàntics se senten atrets per una via normal.

27/5/2016   Agulla del Bisbe  40 m.  6a+/6b (V Ae)

Per anar-hi s’ha de agafar la carretera de Balaguer a Ager, desviar-se al trencant de Santa Linya, després agafar la pista sense asfaltar, fins les runes del Montclús.

A les 18 h. em trobava perdut en mixt de matolls, buscant la via del tren, i travessant un túnel llarguíssim amb el frontal sense piles. Després vaig trobar el camí bo (fites), ben arreglat, que evita els túnels pujant per una via ferrada.
Anava preparat per una escalada antiga i precària... Sorpresa, un calcari gris excel·lent, i completament equipat amb parabolts.

28/5/2016   L’Escolà  65 m.  6b (V A1)   Agulla de l’Abat   30m.  III+ (part final)

Des de l’alt de la Fontllonga, agafar una pista i aparcar al costat d’unes torres elèctriques.

L’aproximació segueix un corriol netejat, que amb alguna des-grimpada fàcil, passa al costat de l’Agulla. Com diu en Jordi Marmolejo... “La vegetació és un element natural de progressió”.

 L’Escolà comença justament a la dreta de la via normal,  una escalada genial de dos llargs, i no pas fàcils.
Un ràppel de 30/35 m. ens deixa a la campa herbada de la via normal de l’Agulla de l’Abat, que s’escala amb una grimpada assequible, una vista magnifica des del cim de l’Agulla.




Cim de l'Agulla del Bisbe

Cova de Santa Linya

1er llarg de "l'Escolà"



3 i 4/6/2016  Falsa Agulla  100 m. D+  V    Directa Nord  80 m.  ED- 6c

La Falsa Agulla és un esperó ben marcat, que juntament amb una petita cresta connecta  amb la Directa Nord a l’Agulla de l’Abat. La roca, a pesar de ser gris, no és gaire bona i l’he deixat des-equipada (només un pont de pedra testimonial).

Si la normal a l’Agulla de l’Abat, combinant-la amb la Sortida Nocturna, ja és una ascensió preciosa. La Directa Nord es la gran via d’escalada de l’Agulla (no te res a veure amb l’etiqueta de roca delicada que han posat al Doll), aquí la pedra és molt bona.

El segon llarg és excepcional, d’aquells que agrada als escaladors, 40 m. de placa vertical. Per fer-lo cal dominar el 6b, sinó és exposat. Per mi ha estat un bonic repte, he tingut de fer jocs malabars i un exercici de paciència. Aquest llarg esta equipat amb 6 parabolts i un pont de pedra.





Ultims metres de la "Falsa Agulla"

R1 de la Nord Directa