dilluns, 23 d’octubre del 2023

TREPITJA GARROTXA VERTICAL


 

Entrada Cova del Bisbe, de 70 m de fondaria

Interior Cova del Bisbe



Alta Garrotxa   SADERNES   Cingle de la Cova del Bisbe

22/10/2023   “TREPITJA GARROTXA VERTICAL”   130 m   ED-  A3 IV

La Cova del Bisbe es la més espectacular de l’Alta Garrotxa, ben visible des de molts llocs, i plena d’històries i llegendes.

La Cinglera de la Cova del Bisbe es un lloc poblat de vies d’escalada esportiva, d’un nivell mitja (7a) de dificultat; després de revisar la guia, en el pany de paret central (mes poblat de vegetació) me’n vaig adonar que no hi havia cap ruta...

Em vaig imaginar aquesta via, que puja directe i supera la Cova del Bisbe, per la banda esquerra.

Per explorar les possibilitats vaig decidir començar obrint primer els dos llargs de la Cova, un cop allà uns pals de fusta sobre de la Cova, marquen que algú ja hi havia pujat, possiblement fa més de 1000 anys.

Uns Parabolts (sense xapa) i altres andròmines metàl·liques surten de la gran diagonal on hi ha una petita Cova penjada; per la banda dreta de la Cova del Bisbe, una via marcada amb dos pitons puja fins sobre del gran desplom (ràppel amb cadena)... Per sort m’han deixat la banda l’esquerra.

Ha sortit una altre via extraordinària, que esquiva tots els trams de vegetació, la roca és excel·lent excepte algunes llastres puntuals, si s’acabés de netejar i es re-equipes seria una gran clàssica... Però aquesta no es la meva intenció, sinó que el que la vulgui fer se la tingui de guanyar, sigui escalant en lliure molt exposat, o com s’ha obert, en un artificial molt entretingut.

El primer llarg es el més difícil, però els altres no son pas fàcils; la pedra és molt compacta i amb poques fissures en tot el recorregut, molt difícil d’autoprotegir-se i també de progressar, per sort he deixat força equipament, amb alguns Parabolts inoxidables.

El nom de la via be donat per una Cursa de Muntanya (Trepitja Garrotxa) que passava el dia de la primera ascensió per sota del Cingle, i també perquè s’ha obert gairebé totalment trepitjant els pedals dels estreps.

 

Començament de la ruta : 3 passos Ancores

1er llarg


Final 2º llarg

R2




3er llarg



Cova dels Hermitons

Cova de les Monges