dimarts, 16 d’agost del 2016

Gavarnie 1365 - Petit ASTAZOU 3015 - CILINDRE de Marmorés 3325 - Gavarnie


Per els que no tenim la sort de poder viatjar gaire lluny, els Pirineus son una maquina de fabricar somnis, cadascú a la seva mida i nivell.

La majoria d’escaladors donen poca importància al excursionista i al muntanyenc... Només pensen en la paret. 
A vegades, el més important no és l’escalada, sinó el que trobem per el camí.


12-13-14/8/2016
Gavarnie 1365 - Petit Astazou 3015 -  Cilindro de Marmorés 3325 - Gavarnie

Una excursió de llarga distancia, amb recorregut circular, on serà necessari controlar minuciosament i obsessivament el pes de la motxilla, i  descartar tot el material que no sigui absolutament imprescindible.

He sortit de Les Masies de Voltregà a les 8h, amb unes previsions de temps immillorables. A les 14h. 30’ començava l’aproximació al primer objectiu...

Aresta Nord-Oest del  Petit ASTAZOU   500 m.   AD+ (V)

Un recorregut històric, esplèndid. Primera ascensió el 2 d’agost de 1892, per Célestin Passet, Henri Brulle, René d’Astorg i Hippolyte Courtade.

Una ruta que sembla feta expressament per ser escalada. De dificultat moderada, entre el IIº i el IVº (amb un pas de IV+ i un de V). La roca en conjunt és excel·lent, he vist  5 Pitons en tota la via i he recuperat un tascó abandonat.

Un fresquet bivac sota del Cim del Petit Astazou... Després de veure la sortida de sol al Cim, he fet tranquil·lament l’aproximació al Cilindre, observant la Cara Nord. La idea era intentar la Ravier, tot i que portava els 8 pitons que demanava  la ressenya, m’ha semblat una mica massa agosarat .

Cara Nord-Est del CILINDRE   300 m.   MD (6a+)

Una bona elecció, la gran Clàssica del Cilindre. Primera ascensió el 14 d’agost de 1957, per R. Montaner i J. Bescos.

Un traçat intel·ligent, serpenteja la paret buscant l’escalada amb lliure, sostinguda en IV+/V. Semi-equipada amb espits i Pitons.
Com portava Pitons, n’he clavat 3, però no son necessaris.

Com a premi de la magnifica ascensió, m’he regalat un 2º bivac just al Cim del Cilindre. A la matinada, sense presses, he iniciat el retorn, per la Faja Roya, la Brecha de Rolando i la vall de Pouey D’Aspé.