dilluns, 8 d’agost del 2016

ORDESA "Esperó Autèntic"


ORDESA   Llibre obert   5 i 6/8/2016

“ESPERÓ AUTÈNTIC”   190 m.   ED-   IV+ A2+

Ben visible del Prat d’Ordesa, és l’esperó de la part esquerra de la paret del Llibre Obert, just quant canvia d’orientació. Entre les vies “No hay quinto pino” i  “Princesa Insensible”.

Una petita ruta que pot semblar curta o fàcil, però quant estàs allà d’alt... El que voldries és baixar. Si no et deixes intimidar per las aparences, és una via que dona una satisfacció autèntica.

Els dos llargs centrals son els més bonics, on destaca una Xemeneïa espectacular.

La intenció era obrir-la d’una tirada, fent un bivac, però m'ha tocat fer-ne dos. EL grau que he fet (IV+ A2+), en lliure no baixarà de 6c/7a. Le deixat parcialment equipada, algunes assegurances estan estratègicament col·locades, perquè si la repeteix algú pugui intentar alliberar-la.

Aproximació :

Per Cotatuero o per Salarons (feixa Racón) 1h. 30’, pujar per una Canal entre la Paret Còncava i el Llibre Obert (passos de III/IV i herba.tracció), per la dreta anar a guanyar un Collet molt evident al peu de l’Esperó  45’ (dificultat similar a l’accés de les vies del Tridente o del primer tram de la Ravier).

Una altre opció és escalar els tres primers llargs de la via “El Retorno del Jedi” (IV-V-III) i flanquejar les pendents herbades.

Descens per qualsevol de les dues vessants 2h.



Collet al començament de via


La Xemeneïa